Policijska uprava Maribor že od leta 2006 izvaja preventivni projekt Otroška varnostna olimpijada. Gre za tekmovanje učencev 4. razredov osnovnih šol, ki se pomerijo v spoznavanju pravil za preprečevanje, odpravljanje vzrokov in posledic negativnih varnostnih pojavov. Poleg policije kot nosilca, projekt združuje aktivnosti vseh institucij, ki v okolju kjer živimo in delamo, skrbijo za varnost v ožjem in širšem pomenu. V okviru že 14. Otroške varnostne olimpijade bomo v maju na območju Policijske uprave Maribor izvedli šest (6) predtekmovanj, zaključna prireditev pa bo potekala 23. maja 2019, v Dvorani Lukna, kjer bomo gostili najboljše iz predtekmovanj.

S Štengijado projektu tudi letos dodajamo humanitarno noto. Gre za odprto prvenstvo Policijske uprave Maribor in letos že tretjič tudi državno prvenstvo Policije, v teku mešanih trojk po 455 kamnitih stopnicah na Kalvarijo za velik prehodni pokal. Že 8. Štengijada bo potekala v torek, 21. maja 2019, s pričetkom ob 11.00 uri (vplačilo humanitarnega prispevka, prevzem štartnih številk in individualno ogrevanje), pod stopnicami na dvorišču Zavoda Antona Martina Slomška. V preteklih letih so ekipe v obliki startnine prispevale 15 € za humanitarni namen, zbrani prispevki pa so bili v letu 2017 namenjeni letovanju otrok in za ta namen darovani Zvezi prijateljev mladine Maribor. Tudi letos smo k izvedbi Štengijade povabili Zvezo prijateljev mladine Maribor, prispevki pa bodo prav tako namenjeni letovanju otrok.

Tekmovalna trojka mora biti sestavljena iz predstavnikov obeh spolov, skupni humanitarni prispevek ekipe znaša minimalno 15 € in je pogoj za udeležbo na državnem prvenstvu.

Prve tri uvrščene ekipe prejmejo pokal.

Tekmovanje sodi v Program športnih tekmovanj Policije v letu 2018 (sklop »A«, tč. 2). Udeležencem državnega prvenstva policije v ekipnem teku po stopnicah se udeležba šteje v redno delovno obvezo, prizna se jim 8 ur in zagotovi racionalen prevoz s službenimi vozili na tekmovališče.

Tekmovalci in tekmovalke tekmujejo na lastno odgovornost. S prijavo vsak prijavljeni potrdi, da se zaveda tveganosti  tekmovanja in je psihofizično sposoben prenesti fizični napor premagovanja tekmovalne proge.

Prijave ekip posredujte do 15. maja 2019 vodji tekmovanja Simonu Belšaku, izključno na e-naslov: simon.belsak@policija.si. Prijave na odprto prvenstvo PU Maribor bodo možne tudi na dan tekmovanja. Ekipe naj ob prijavi obvezno posredujejo tudi telefonsko številko vodje ekipe.

Prilagamo skico z označenimi možnostmi parkiranja.

Želimo si vašega sodelovanja, predvsem pa bomo veseli čim večjega števila prijavljenih ekip.

ŠTENGIJADA – pravila tekmovanja

Tekmovalno trojko sestavljajo predstavniki obeh spolov, skupni humanitarni prispevek ekipe znaša minimalno 15 € in je pogoj za udeležbo na tekmovanju.

Tekmovalke in tekmovalci tekmujejo na lastno odgovornost. S prijavo vsaka tekmovalka in tekmovalec prijavljene ekipe potrdi, da se zaveda tveganosti tekmovanja in je psihofizično sposoben(a) prenesti fizični napor premagovanja tekmovalne proge. Tekmovalke in tekmovalci tekmovalno progo (455 stopnic) premagujejo s tekom, hojo, plazenjem ali kombinacijo vsega trojega. Dovoljena je zgolj medsebojna fizična pomoč tekmovalk in tekmovalcev  posamezne ekipe (tiste ekipe, ki tekmuje in premaguje tekmovalno progo) s potiskanjem,  vlečenjem ali nošenjem katerega izmed tekmovalcev ali tekmovalk v ekipi. Pri medsebojni pomoči ali premagovanju tekmovalne proge ni dovoljena uporaba kakršnihkoli  pripomočkov (vrvi, elastičnih sistemov, pohodnih palic ipd….).  Uradno merjen čas ekipe se prične s startom in se zaključi s prihodom v cilj najšibkejšega (zadnjega) tekmovalca ali tekmovalke v ekipi.  V primeru kršitve navedenih pravil je ekipa diskvalificirana.

Ekipa, ki zamudi vrstni red na startu glede na svojo startno številko, mora počakati do konca tekmovanja in lahko tekmuje šele takrat, ko v cilj pridejo vse ekipe po vrstnem redu glede na svojo startno številko.

Kategorije: Štengijada