Za nami je še zadnje, sklepno dejanje, in sicer finale letošnje 11. Otroške varnostne olimpijade, ki se je odvijalo v četrtek, 2. junija, v športni dvorani Lukna poleg stadiona Ljudski vrt v Mariboru.

Prihod otrok in mentorjev v športno dvorano Lukna je za vseh dvajset finalnih ekip z območja celotne Policijske uprave Maribor potekal v pozitivnem duhu in seveda v pričakovanju najboljše uvrstitve.

Preden pa se je vse skupaj uradno začelo, je vse tekmovalce ogrela plesalka Plesne šole Sebastijan Sanja Zajc. Dobre volje in smeha ni manjkalo!

No, zatem pa se je začelo. Sodelujoče in goste so pozdravili direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez, pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor Rafael Viltužnik in župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec. Zatem je voditelj prireditve Borut Urnaut predal mikrofon vodji sodniške ekipe Miranu Doriču in finale Otroške varnostne olimpijade se je začelo.

Prva igra Človek ne jezi se je bila bolj ogrevalne narave in je poskrbela, da smo prebudili svoje možgančke. Med igro je sodnik Miran Dorič opazil, da se nad dvorano zbirajo oblaki, zaradi česar se je odločil, da kot naslednjo igro izvedemo Gasilsko, da nas kasneje ne bi presenetil dež. Odločitev je bila pravilna in igra je pred dvorano potekala brez kaplje dežja.

Zatem smo si privoščili odmor za malico, po njej pa smo si na ploščadi pred dvorano in v dvorani ogledali še predstavitev služb, ki tako ali drugače skrbijo za varnost. Obiskali so nas policisti, vojaki, gasilci, reševalci, cariniki, civilna zaščita in redarji, s seboj pa so pripeljali svojo tehniko in vozila, nekateri pa celo živali, ki jih uporabljajo pri svojem delu. Verjemite, da je bilo zelo zanimivo in poučno!

Nato pa je že bil čas, da se ponovno preselimo v dvorano. Nadaljevali smo z zadnjima igrama Kolesarska in Sestavljanje logotipov. Ti sta zelo hitro minili, pri njih pa so tekmovalci iz sebe stiskali zadnje atome moči.

Malce izmučeni in z velikim pričakovanjem po čim boljšem rezultatu so se tekmovalci in njihovi mentorji posedli po tribunah in čakali na rezultate.

Do razglasitve rezultatov pa je bilo poskrbljeno za še eno veliko presenečenje. Obiskali so nas namreč vrhunski športniki: alpska smučarka Ilka Štuhec, judoista Urška Žolnir in Matjaž Ceraj ter boksar Dejan Zavec. Povedali so veliko zanimivega o sebi, nato pa še odgovarjali na vprašanja otrok. To pa še ni bilo vse. Vzeli so si tudi čas za avtograme in druženje z otroki.

Temperatura pred razglasitvijo rezultatov je naraščala. Pred njo pa smo doživeli še en obisk policistov. Obiskali so nas namreč policisti trobilnega kvarteta Policijskega orkestra in nam zaigrali nekaj skladb ter v športno dvorano pričarali slavnostno vzdušje.
No, potem pa je napočil trenutek resnice. Voditelj je v rokah držal list z rezultati, poleg mize s pokali pa so se postavili tudi častni gostje.

Še pred razglasitvijo rezultatov je pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor Rafael Viltužnik predsedniku Zveze prijateljev Mladine Maribor Sašu Mikiču svečano poklonil ček z denarnimi sredstvi, zbranimi na pravkar minuli humanitarni prireditvi Štengijada. Z zbranimi sredstvi smo omogočili desetim otrokom iz socialno ogroženih družin letovanje na morju.

Po podelitvi čeka z zbranimi denarnimi sredstvi je bilo vse nared za svečano podelitev priznanj in pokalov. Na njej so sodelovali predstavnik Športnih objektov Maribor Tadej Mežnar, sekretar Varnostnega sosveta Mestne občine Maribor Danijel Železnjak, podžupan Mestne občine Maribor Zdravko Luketič, pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor Rafael Viltužnik in vodja službe generalnega direktorja Tomaž Pečjak.

Temperatura je vedno bolj naraščala, saj je voditelj rezultate bral od dvajsetega proti prvemu mestu. Temperatura je bila blizu vrelišča, ko smo izvedeli za prve tri:

  1. Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica – 4.c,
  2. Osnovna šola Antona Ingoliča, podružnica Zgornja Polskava in
  3. Osnovna šola Mladika Ptuj – 4.b.

Sreče in veselja na koncu ni manjkalo. Veselili so se vsi, ne glede na rezultat. Prve tri ekipe so se še enkrat fotografirale s častnimi gosti, zatem pa je prišel trenutek slovesa.

Lepo je bilo in svoje vtise so vsi sodelujoči odnesli s seboj, da bi jih lahko delili s svojimi najbližjimi. Bilo je nepozabno, ekipa Otroške varnostne olimpijade pa obljublja, da se naslednje leto vrne z novo, 12. Otroško varnostno olimpijado!

Hvala vsem in srečno!

 


Dodaj odgovor