Med 5. in 14. majem se je zvrstilo šest predtekmovanj v jubilejni, 10. Otroški varnostni olimpijadi, ki smo jo zaključili z velikim finalom v mariborski dvorani Tabor, 4. junija. Tekmovanju četrtošolcev v znanju o varnosti in samozaščitnem ravnanju smo tudi v tej sezoni dodali humanitarno noto, vse pa povezali v prijetno druženje. Na šestih gostujočih osnovnih šolah Policijske uprave Maribor smo zbirali najuspešnejše ekipe, ki so se v finalu pomerile med seboj. Tako se je skozi štiri igre dokazovalo 106 ekip, kar pomeni več kot 1060 otrok, še eno priložnost za dokazovanje osvojenega znanja je dobilo 200 četrtošolcev. Med najuspešnejše tekmovalce so se uvrstili tudi četrtošolci s Hrvaške, ki jih je k sodelovanju v predtekmovanju povabila Osnovna šola Miklavž pri Ormožu, od koder sta se kar dve ekipi uvrstili v finale, tekmovala pa je le ena.

Otroška varnostna olimpijada je projekt Policijske uprave Maribor. Predtekmovanja so se zvrstila na osnovnih šolah v Miklavžu pri Ormožu, Cerkvenjaku, Cirkovcah, Poljčanah in Mariboru. V Miklavžu pri Ormožu so sodelovale tudi tri ekipe iz Hrvaške. Osnovni šoli Štrigova se v finale ni uspelo uvrstiti, za ekipo Osnovne šole Franje Serta Bednja smo v finalu stiskali v pesti, ponovnemu merjenju moči pa se ni pridružila ekipa Osnovne šole Izidora Poljaka Višnjica. Namesto podmladka zmagovalcev lanskoletne Otroške varnostne olimpijade, smo tako v finale povabili ekipo, ki je na predtekmovanju osvojila največ točk od vseh neuvrščenih na listo finalistov, in sicer 4. b Osnovne šole Gorišnica, kar se je izkazalo kot izbira zmagovalcev.

Predtekmovanja in finale 10. Otroške varnostne olimpijade sta povezovala vodja policijskega okoliša Policijske postaje Rače, Borut Urnaut in policistka Policijske postaje Maribor II, Brigita Krajnc. Otroke so skozi igre vodili sodniki, vodje policijskih okolišev Policijske postaje Maribor I in Maribor II, pod vodstvom glavnega sodnika Mirana Doriča. Da se je tekmovanje lahko začelo v športnem in prijateljskem duhu, je ob sami otvoritvi poleg župana Mestne občine Maribor, Andreja Fištravca in pomočnika direktorja Policijske uprave Maribor, Rafaela Viltužnika, poskrbela Alenka Kolman, s katero so se tekmovalci dobro ogreli. Ob tekmovalnem delu so nas spremljali prijatelji Otroške varnostne olimpijade, in sicer službe, ki skrbijo za varnost in samozaščitno ravnanje v najširšem smislu. Predstavljali so se nam policisti splošnih policijskih postaj in prometne policije, policisti iz enote za izravnalne ukrepe ter policisti policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov z živalmi. Tekmovalci ter vsi, ki so se ob tekmovalnih poljih znašli po naključju in iz radovednosti, so se seznanili tudi z delom Finančne uprave Republike Slovenije, službe nujne medicinske pomoči, vojske, gasilcev, redarjev in civilne zaščite.

Medtem ko so tekmovalci svojo pozornost namenjali učenju o varnosti in samozaščitnem ravnanju ter se urili v spretnostnih preizkušnjah, smo se sodelujoči v projektu pripravljali na četrto Odprto prvenstvo Policijske uprave Maribor, tek trojk na Kalvarijo, Štengijado. Humanitarni del preventivnega projekta Otroške varnostne olimpijade, v katerem smo 26. maja premagovali 455 stopnic, smo tokrat namenili zbiranju finančnih sredstev Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, za nakup ultrazvočnega aparata. Z dobrimi nameni je vsak tekmovalec trojke prispeval 5 eurov in kljub napornemu podvigu se je pod kalvarijskimi stopnicami zbralo 34 ekip. Zbrana sredstva, skupno 530 eurov smo na finalu predali predstojnici Klinike za pediatrijo, dr. Nataši Marčun – Varda, po prehodni pokal pa je prišel član zmagovalne ekipe četrte Štengijade, Milenko Petrovič, vodja ekipe Športno društvo Račka, PP Rače, ki je stopnice premagala v času 2:56,99.

Finalisti 10. Otroške varnostne olimpijade so se po odigranih igrah človek ne jezi se, spretnostni vožnji s kolesom, sestavljanju logotipa in gasilski vaji, sprostili v družbi vrhunskih športnikov. Obiskali so nas smučarski skakalec Jurij Tepeš, zaposlen v Policiji, brez loparja za badminton, pač pa v spremstvu hčerke nas je obiskala Maja Tvrdy, zaposlena v Slovenski vojski, iz Finančne uprave Republike Slovenije sta nas obiskala plavalec Darko Đurić in smučar Andrej Šporn, na motorju pa se je v dvorano pripeljal motokrosist Tim Gaiser.

 

Igre so odločile, da si je zmago med najboljšimi prislužil v finale povabljeni 4. b Osnovne šole Gorišnica. Nagrade, pokale in priznanja za sodelovanje v 10. Otroški varnostni olimpijadi so finalistom podelili Vinko Trebše, predstavnik iz službe generalnega direktorja Policije Generalne policijske uprave in Rafael Viltužnik, pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor.

Besedilo in fotografije pripravila: Brigita Krajnc

 


Dodaj odgovor